نقش تغذیه در درمان سردرد
سردرد انواع مختلفی دارد و بسیاری از آنها گذرا و زودگذر هستند اما برخی متاسفانه زندگی معمولی افراد را مختل مینمایند. اگرچه سردرد چه از نوع خفیف و چه از نوع شدید آن زجرآور است اما سردردهای متوالی مانند میگرن میتوانند تهدید كننده سلامت روحی و روانی فرد نیز باشند. شایعترین سردردها مربوط به بیماری میگرن میشود كه معمولا در فاز حمله فرد را به مدت 4 تا 72 ساعت دچار سردرد متوسط یا شدید مینماید. در واقع میگرن ناشی از تغییر قطر عروق به خاطر انبساط شدید عروق مغزی ایجاد میشود. علائم میگرن تنها به سردرد ختم نمیشود بلكه تهوع، تغییرات بینایی، اشكال در گفتار، ضعف یا كرختی در قسمتی از بدن، احساس مورمور و سوزش این بیماران را آزار میدهد. اگرچه علل واقعی میگرن كاملا شناخته نشده است اما بدون شك فاكتورهای ژنتیكی بیشترین نقش را در ایجاد میگرن دارند. با این حال با توجه به نقش عوامل محیطی در تشدید یا كاهش دردهای میگرنی این عوامل نیز مورد توجه دانشمندان قرار گرفته اند. مهمترین فاكتورهای محیطی عبارتند از فاكتورهای غذایی، هورمونی و استرس. تغذیه نادرست و یا مصرف برخی مواد غذایی در ایجاد و یا تشدید دردهای میگرنی نقش دارد. کاهش دریافت چربیها میتواند شدت و تكرر سردردهای میگرنی را كاهش دهد. پنیر، شكلات، افزودنیها و چاشنیها و همچنین مغزها از شایعترین مواد غذایی هستند كه افراد ارتباط مصرف آنها با علائم میگرنی را گزارش كردهاند. كم آبی و در یافت ناكافی مایعات از دیگر عوامل موثر گزارش شده است. با این وجود مواد غذایی دیگری نیز ممكن است در ایجاد و یا تشدید علائم این بیماری نقش داشته باشند اما اثرات آنها كمتر مورد بررسی قرار گرفته شدهاند. از مهمترین این مواد میتوان به غذاهای آلرژن مانند بادام زمینی، مركبات، ماهی دودی، لبنیات بویژه پنیر كهنه، موز، انجیر و یا مواد دیگری مانند جگر مرغ، انجیر، بعضی از انواع حبوبات، مغزها، میوههایی مثل آواكادوو موز همچنین پیاز، غذاهای فرآوری شده گوشتی حاوی نیترات (مثل همبرگر، سوسیس، كالباس، گوشت دودی شده )، غذاهای با چربی اشباع شده و تخمیرشده، ترشی یا غذاهای خوابانده شده در ترشیجات و آبلیمو اشاره نمود. نكتهای كه نباید فراموش نمود این است كه با توجه به تفاوتهای فردی ممكن است برخی از این مواد در بعضی افراد ایجاد كننده یا تشدید كننده علائم باشد اما در برخی دیگر اینگونه نباشد.